Convențiile de colaborare propuse de către societățile de asigurare cuprind o serie de limitări ale unităților service. De asemenea, unitatea reparatoare, in cadrul unei convenții de colaborare, va putea utiliza exclusiv: un cost al orei de manopera, un preț al pieselor de schimb, precum si timpii necesari efectuații reparației impus de asigurător. Manualul AUDATEX si DAT prevede faptul ca pentru anumite operațiuni timpii de reparației suplimentari se introduc manual de utilizator, aspect pe care intr-o convenție de colaborare nu va fi permis.
Costul orei de manopera este limitat de societățile de asigurare la: 50 lei pentru Dacia, 70 lei pentru auto cu capacitate ≤ 3,5 Tone, 70 lei pentru auto cu capacitate intre 3,5 – 7,5 Tone, 70 lei pentru auto ≥ 7,5 Tone. Aceste tarife sunt practic imposibil de utilizat pentru efectuarea unei reparații de calitate, cu atât mai mult cu cat legea nu impune un cost maxim al cuantumului orei de manoperă.
Convenția de colaborare impune service-ului utilizarea unui adaos comercial de maxim 7% si fără a depăși costul pieselor/materialelor, deși nu exista nicio limitare privind adaosul pe care unitățile reparatoare îl pot practica.
In baza convenției de colaborare, societățile de asigurare pot respinge la plata un dosar de dauna pe temeiul nedepunerii de către service a altor documente solicitate de către acestea, utilizând de paragraful din convenție, privitor la procedura de decontare, care prevede „alte documente solicitate de către Asigurator”. Astfel, de cele mai multe ori abuziv, invocând necesitatea altor documente decât cele prevăzute expres in Legislația in vigoare, societățile de asigurare pot refuza plata despăgubirii pe motiv ca unitatea reparatoare nu a depus un anumit document.
Convenția de colaborare conferă unității reparatoare dreptul la penalități de întârziere de 0,01% pe zi de întârziere, o pondere mult inferioara decât cea prevăzută de legea in vigoare de 0,2% pe zi de întârziere.